Săptămânal #43: depresia nu este o slăbiciune, adio bilete de avion ieftine, românii consumă cel mai mult alcool și zahăr din UE și povestea The Pearly Kings and Queens
Săptămânal, un smart digest de știință, filme & seriale, politică, povești și inspirație
Poate cea mai spectaculoasă pădure… aceste ecosisteme absolut incredibile nu sunt făcute din copaci, ci din șuvițe de kelp uriaș, o specie de alge care poate crește mai înaltă decât o clădire de 10 etaje. „Scufundarea într-o pădure este ca și cum ai coborî într-o catedrală”, spune Jarrett Byrnes de la Universitatea din Massachusetts Boston.
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la analize despre ce se întâmplă în lume și o listă cu cele mai citite lucruri pe Google despre care ar merita să știi. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
*Numărul următor din Săptămânal o să apară pe 26 mai… facem o pauză de o săptămână ☺️
Understand Today
▶️ SNSPA a realizat un studiu conform căruia românii consumă cel mai mult alcool și zahăr din UE. Un român bea, în medie, 11 litri de alcool pe an și 30 de kilograme de zahăr. 58% dintre adulți au probleme cu greutatea. Și 80% dintre românii de peste 14 ani se luptă cu o adicție. Mai mult decât atât, peste jumătate dintre decesele din România sunt provocate fie de alcool consumat în exces, fie de alimentele nesănătoase.
▶️ Adio bilete de avion cu 50-60 de euro. Prețul acestora crește într-un ritm nebunesc, dublu față de inflație. Februarie a fost cea de 15 lună consecutivă cu creștere pentru biletele de avion. Biletele pentru cele mai populare 600 de destinații a crescut cu peste 27%.
▶️ A căzut un mit: părul facial este complet inutil din punct de vedere biologic. Este pur ornamental. Și atunci de ce sunt bărbații fascinați de el?
Profesorul de la Universitatea din New Mexico, Geoffrey Miller, susține că există „două explicații principale pentru părul facial masculin: atracția intersexuală (atragerea femelelor) și competiția intrasexuală (intimidarea bărbaților rivali)”. Practic, părul facial reprezintă un lucru pentru potențialii parteneri (anume virilitatea și maturitatea sexuală, chestii de tip Hubba-Hubba) și altceva pentru potențiali rivali (formidabilitate și înțelepciune sau evlavie). Altfel spus, complet inutil, dar absolut necesar 😅 și, evident, vorbim aici doar despre bărbați… pentru femei lucrurile stau complet diferit.
Inspiring Stories
▶️Depresia nu înseamnă slăbiciune. Alex Andronic vorbește deschis despre lupta sa de 8 ani cu această boală încă neînțeleasă de mulți
Supranumită boala secolului, depresia este, conform celor mai recente statistici, cea mai răspândită afecțiune psihică la nivel global. Mai mult de 350 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de depresie, iar anual 800.000 de sinucideri au loc pe fondul acestei afecțiuni. Tentativile de suicid nu pot fi cuantificate.
Deși România este prezentată drept ţara europeană cu cel mai scăzut număr al persoanelor depresive, specialiştii spun că realitatea este cu totul alta. Mentalităţile, judecăţile şi lipsa de educaţie împiedică multe dintre persoanele care resimt simtomele depresiei să ceară ajutor.
Acesta este motivul pentru care LIFE.ro l-a rugat pe Alex Andronic să vorbească deschis şi pe larg despre această afecţiune cu care el luptă conştient de mai bine de 8 ani. Şi nu doar că luptă, dar povesteşte frecvent pe pagina lui de Facebook despre stările pe care le experimentează, despre ceea ce simte, despre ce pot şi ce nu pot face cei din jur astfel încât să fie de ajutor.
▶️ Erau doi străini care admirau frumusețea Nilului. Astăzi, 25 de ani mai târziu, sunt căsătoriți
Christina Ward și Wahid Kandil se cunoșteau de doar șase luni atunci când acesta i-a propus să se căsătorească. Stăteau pe o bancă, uitându-se la Nil, cu templul atic luminat în spatele lor. Atunci, Wahid se întoarce către Christina și o întreabă: „Deci, ne căsătorim sau ce?”.
Christina ajunsese în Egipt în octombrie 1996. Avea doar 28 de ani și voia să descopere lumea, așa că a devenit ghid turistic într-o țară care o fascina. Practic, era plătită pentru a călători. În prima noapte și-a cunoscut echipa și pe managerul bărcii. Un tip foarte simpatic de 26 de ani care trebuia să se asigure că totul la bordul navei trebuia să funcționeze fără probleme și turiștii se simt bine.
Wahid, originar din Cairo, avea o diplomă în horticultură și era inginer agricol la o fermă din deșert, doar că a descoperit că a lucra în turism era mult mai distractiv. Cunoștea oameni din întreaga lume, iar pasiunea sa pentru horticultură era împărtășită de mulți dintre aceștia. Mai mult, pe mulți dintre turiști îi ducea în excursii speciale în diferite insule de pe Nil, vorbindu-le despre plantele locului.
În a doua seara, Christina s-a trezit așezată lângă Wahid. Cei doi au fumat împreună și „au filtrat”. 25 de ani mai târziu, sunt căsătoriți.
▶️ Cine este The Pearly Kings and Queens? Și ce mesaj are pentru Regele Charles?
Week-endul trecut toată lumea s-a uitat la încoronarea Regelui Charles al III-lea. Dar o altă familie regală mi-a atras atenția. Vă invit să faceți cunoștință cu The Pearly Kings and Queens.
Asemenea lui Charles, Diane Gould urmează tradiția unor regi și regine care datează tocmai de la Royals Pearly din anii 1800. Doar că, spre deosebire de pilotul Charles, aceștia sunt cunoscuți pentru ținutele lor incredibile - de la pălăriile cu pene, la hainele cu perle. Astăzi, Diane Gould este o emblemă a clasei muncitoare din Londra, vorbind în Slang Rhyming și făcând ceea ce toate familiile regale trebuie să facă: să strângă bani pentru caritate.
De ascultat / văzut
Am deschis seria recomandărilor cu María Peláe. Au urmat Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, piesa Forget Me, a lui Lewis Capald, trupa Vientiuno, Black Pumas sau Sam Smith.
Am avut apoi podcastul “Don’t ask Tig”, un playlist foarte bun făcut de cei de la NPR, trupele Kerala Dust și Hermanos Gutiérrez, precum și producția Berlin, artistul Leon Bridges, proiectul muzical You+Me - adică Dallas Green - City and Colour și Alecia Moore - P!nk, trupa First Aid Kit, Hozier, Loreen, St. Vincent sau Danielle Ponder.
V-am recomandat producțiile The Offer, Love is a force of nature, The Diplomat(tocmai a fost confirmat sezonul doi de către Netflix) și White Bird.
În Săptămânalul trecut v-am recomandat-o pe Natalia Lacunza, iar acum vă propun să nu ratați finala Eurovision de mâine… noi probabil nu o să fim acolo, dar vă așteaptă Suedia, Spania, Italia, Franța, Israel, Austria… și Finlanda (încă nu înțeleg cum e pe lista favoriților, dar… Cha, Cha, Cha - de fapt, Cha ChaCha ChaChaCha).
Și, la final, despre ce s-a vorbit cel mai mult săptămâna aceasta:
România
Incident de securitate la Parlament. Un membru AUR a încercat să intre în clădire cu gloanțe: „Aveți noroc că și-au lăsat toți cuțitele acasă"
Laura Kovesi: „România nu este cea mai coruptă țară din UE”. Aceasta a negat ferm că va candida pentru alegerile prezidențiale din 2024 în România.
Ce este „Rețeaua Albanezu”, descoperită la 60 de kilometri de capitala Albaniei. Și de ce nu vorbește niciun partid despre dezvăluirile făcute de „România, te iubesc” în legătură cu prim-vicepreședintele PNL Iulian Dumitrescu?
Global
Donald Trump, găsit vinovat de agresiune sexuală în cazul jurnalistei E. Jean Caroll, în urmă cu 27 de ani. Fostul președinte trebuie să-i plătească acesteia daune în valoare de 5 milioane de dolari.
Ce înseamnă „Orașul de 15 minute”. Când poate fi implementat și în România acest conceptul urban care i-a provocat pe conspiraționiști