Săptămânal #3: Elon Musk vs. Donald Trump vs Twitter, Uber, teoria conspirației, Sebastian Stan și Premiile Emmy
Săptămânal, un smart digest de știință, filme & seriale, politică, povești și inspirație
Această luptă în trei între Trump, Musk și Twitter este, pe de o parte, amuzantă și, pe de altă parte, extrem de periculoasă. Sper ca Elon Musk să rămână la spațiu, mașini electrice și joaca de-a super eroul și să nu-și dorească să încerce scaunul de la Casa Albă. Cât despre Trump… problema noastră este că Ron DeSantis, Guvernatorul Floridei și omul care se pare că este favorit să candideze în 2024 în locul lui Donald Trump, este cel puțin la fel de periculos 😔.
Majoritatea sondajelor arată că Biden este încă în fața lui Trump (44% vs. 41%) și Harris ar conduce lupta cu DeSantis.
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la analize despre ce se întâmplă în lume, descoperiri științifice, curiozități sau întrebări morale + o listă cu cele mai căutate persoane pe Google despre care ar merita să știi. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
Între 2014 și 2016, reprezentanții Uber s-au întâlnit cu peste 100 de politicieni și decidenți din 17 țări, printre care Emmanuel Macron sau Joe Biden, precum și cu membri ai Parlamentului European și reprezentanți ai Comisiei Europene.
Detaliile apar în proiectul global „The Uber Files”, o scurgere masivă de informații din arhiva corporației. Sunt peste 124.000 de fișiere care includ 83.000 de emailuri, mesaje text și alte documente din perioada 2013-2017.
Jurnaliștii de la Rise Project au vorbit despre mașinăria Uber de la noi.
La ce ne mai uităm: filme și seriale
▶️ Sebastian Stan a primit prima sa nominalizare la Premiile Emmy pentru rolul din mini seria Pam & Tommy. Aici găsiți întreaga listă a nominalizărilor. Și în primul newsletter am vorbit despre proiectul Pam & Tommy.
▶️ HBO: Pentru că se vorbește din ce în ce mai mult despre dreptul la avort în România, mai ales cu dezbaterea de luni de la televiziunea publică (ceva oribil!), vă recomand filmul Jane. Acesta vorbește despre perioada pre-Roe vs. Wade atunci când avortul era o crimă în multe dintre statele americane, ba mai mult chiar și promovarea informațiilor despre avort era ilegală în statul Illinois. În acest context, în Chicago, în 1972, poliția a arestat 7 femei care își spuneau Jane. Cu ajutorul numelor de cod și a adăposturilor secrete, ele au construit o rețea clandestină pentru femei care aveau nevoie de avorturi ilegale sigure și accesibile ca preț, ajutând astfel (de cele mai multe ori gratuit) peste 11,000 de femei.
▶️ Hulu: Dopesick vorbește despre una dintre cele mai îngrozitoare epidemii din istoria Statelor Unite ale Americii. Cum au ajuns americanii să fie dependenți de opioide? O mini serie nominalizată la Premiile Emmy care îl are în centru pe Michael Keaton și se bazează pe bestselling New York Times scris de Beth Macy.
Protect Planet Earth
BBC: Anual poluarea omoară peste 4 milioane de oameni. Cum arată New Delhi, cea mai poluată capitală din lume?
PBS: Cât de mult au câștigat țările dezvoltate de pe urma schimbărilor de climă? Și cât de mult suferă țările sărace de pe urma acțiunilor bogaților?
For example, the data shows that the top carbon emitter over time, the United States, has caused more than $1.9 trillion in climate damage to other countries from 1990 to 2014, including $310 billion in damage to Brazil, $257 billion in damage to India, $124 billion to Indonesia, $104 billion to Venezuela and $74 billion to Nigeria. But at the same time, the United States’ own carbon pollution has benefited the U.S. by more than $183 billion, while Canada, Germany and Russia have profited even more from American emissions.
LIFE.ro: Cum construim o afacere sustenabilă, cu respect pentru resurse și pentru oameni? Ioana Nicolescu, consultant în afaceri sustenabile și de lux:
Eu, clientul, vreau să știu că pentru produsul pe care îl cumpăr nimeni nu a fost exploatat și că ajut societatea să aibă grijă de ecosistem
Privește cerul
Work-Life Balance
▶️ The Guardian: Pawternity leave ❤️ Din ce în ce mai multe business-uri oferă angajaților zile libere atunci când primesc acasă new furry friends (prea frumos spus în engleză ca să fie tradus).
▶️ BBC: Săptămâna trecută am aflat că Bali încearcă să ofere o viză specială pentru digital nomazi. Acum există un raport care prezintă măsurile pe care vor să le ia 25 de țări pentru aceștia - programe pentru vize special create pentru digital nomads cu ajutorul cărora aceștia pot să lucreze pentru o perioadă mai mare de timp și cu mai multă ușurință. Printre aceste țări se numără Malta, Argentina, Dubai sau Italia.
Întregul raport poate fi găsit aici.
▶️ Cum facem față stresului la birou? Și cum putem să depășim burnout-ul, o problemă pe care o resimte din ce în ce mai multă lume, în special odată cu / după pandemia de coronavirus.
“At some point I knew that I couldn’t take any more. Was I headed for a meltdown? Was I going to just walk off the job one day? I was getting very close to that point.”
▶️ Știrile ProTV: Cum poți să-ți cumperi o casă în Grecia?
People Stories
▶️ Una dintre cele cunoscute schioare din toate timpurile, Mikaela Shiffrin vorbește deschis despre pierderea tatălui, despre cum încearcă să treacă peste această durere imensă și să revină pe pârtie. Shiffrin a câștigat până anul acesta 3 medalii olimpice (2 de aur și una de argint), 3 titluri mondiale și 6 medalii de aur la Campionatele Mondiale. O poveste scrisă în anul în care Shiffrin a participat la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing fără să câștige vreo medalie, competiție despre care a vorbit într-un interviu pentru CNN.
“We equate winning with being O.K., and failure with being not O.K. The real truth is that I’m neither O.K. nor not O.K.”
▶️ Virgil Stănescu a vorbit cu LIFE.ro despre succes și eșec în viață, despre titlul de cel mai bun baschetbalist al României și despre cea mai mare bogăție a unui om:
„Când stai pe umerii unor giganți, normal că vezi departe”
Explore the World
▶️ Slate: O analiză foarte interesantă despre istoria, impactul și reprezentarea divorțului peste ocean. Ce ar fi de reținut și de implementat la noi ar fi concluziile pe care GAIL CORNWALL și SCOTT COLTRANE le trag la finalul materialului:
If national policy were based on research rather than zealotry, we would invest in children’s well-being by promoting research-backed strategies for parenting and co-parenting, supporting caregivers financially and systemically, underwriting research on nonnuclear best practices, and dispelling myths about the “brokenness” of families and children that can become feedback loops. Other ideas supported by the data include subsidized therapy and legal reforms that make the process less onerous for everyone.
▶️ Slovenia: Curtea Constituțională a găsit neconstituțională o lege prin care doar partenerii heterosexuali puteau să se căsătorească și cuplurile de același sex nu puteau să adopte. Astfel, Slovenia devine a 18 țară europeană și a 31 din lume care legalizează căsătoria persoanelor de același sex (dobro opravljeno, fantje!)
▶️ Ucraina: O petiție semnată de peste 28,000 de oameni care cere legalizarea căsătoriei între persoanele de același sex a ajuns la Președintele Volodymyr Zelensky. Acesta are 10 zile să răspundă.
▶️ Intelligencer: Ce se întâmplă cu industria vaping-ului? China este locul în care se produc multe dintre aceste vaping-uri de unică folosință a căror nume se termină, de cele mai multe ori, cu “ice”. La noi toată lumea, în special puștii, fumează tot felul de arome, de la pepene, la mango și de la coca cola la struguri sau bubble. De ce în Statele Unite ale Americii nu găsești decât device-uri cu tutun sau cu mentol? Și, mai ales, cum arată viitorul pentru o industrie atât de bogată? Să fie oare așa:
“It’s going to become like marjiuana was for the last 50 years. It’s gonna be call a guy, word of mouth, tell a friend, you can get illegal vape flavors from this phone number. Text this person and they’ll drop it off at your house and you’ll pay a $20 delivery fee and nobody gets any money in the government.”
▶️ Time: Acestea sunt cele 50 de destinații turistice care au fost incluse de echipa Time în topul “THE WORLD'S GREATEST PLACES OF 2022”. Printre ele se află: Insulele Galápagos, Queenstown din Noua Zeelandă, Bali, insula portugheză Madeira, Kaunas din Lithuania, Copenhaga sau, orașul meu favorit, València.
De ce credem în diferite teorii ale conspirației?
Un răspuns scurt și simplu îl găsim într-un material foarte interesant realizat de cei de la BBC. Iar dacă vreți ceva mai în profunzime despre teoria conspirației despre 5G, tot de la BBC:
Și, la final, despre cine s-a vorbit cel mai mult săptămână aceasta și merită:
Google Trends România
Vlad Stancu, noua senzație a înotului românesc: „Deocamdată nu m-am gândit să plec din țară. Mi-e bine aici”
Se termină o epocă frumoasă a tenisului mondial? După foarte mult timp, legendele Serena Williams și Roger Federer nu mai apar în clasamentele WTA, respectiv ATP
Bradley Cooper și Huma Abedin, noul cuplu despre care vorbește toată lumea de la Hollywood.
Google Trends Statele Unite ale Americii
Lea Michele vs. Beanie Feldstein. Nebunie și scandal pe scena Broadway-ului. Fledstein părăsește producția ‘Funny Girl’, la fel ca Jane Lynch. Rolul lui Fledstein (care o joacă pe Monica Lewinsky în American Crime Story - must see!) o să fie jucat de Lea Michele (Rachel Berry din Glee). Mult scandal în jurul lui Lea Michele, mai ales din perioada Glee 😂.
Shawn Mendes își amână turneul pentru a se concentra pe sănătatea sa mentală. Mi se pare un subiect foarte interesant și este foarte bine că vorbesc despre asta din ce în ce mai mai mulți sportivi și artiști.
Josh Hawley, unul dintre republicanii care visau la Casa Alba, mai rău ca Donald Trump?