Săptămânal #2: Islanda, Turnul Eiffel, Stranger Things, seceta și Truly Madly Deeply
Săptămânal, un smart digest de știință, filme & seriale, politică, povești și inspirație
În Islanda, pe 24 octombrie 1975, 90% dintre femei și-au lăsat job-urile și activitățile casnice și au ieșit în stradă pentru a cere drepturi egale cu bărbații. Țara a fost practic închisă. Pylsur (hot dogii islandezi) au fost sold out. Instituțiile au fost complet paralizate. Emisiunile de la radio erau ținute cu plânsete de copii pe fundal. Ziua aceea nu a schimbat peste noapte viața femeilor din Islanda. Dar cinci ani mai târziu țara a ales pentru prima dată o femeie ca Președinte. Iar opt ani mai târziu, primul partid compus 100% din femei, Women's Alliance, a obținut locuri în Parlament. Astăzi Islanda este una dintre țările în care drepturile femeilor și egalitatea de șanse sunt prioritare. | Postare din 2019 scrisă de Alda Sigmundsdóttir.
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la analize despre ce se întâmplă în lume, descoperiri științifice, curiozități sau întrebări morale + o listă cu cele mai căutate persoane pe Google despre care ar merita să știi. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
Suedia și Finlanda se alătură NATO. De ce este asta important? Puteți să citiți aici ce aduce Finlanda Alianței Nord Atlantice și de ce este considerată una dintre cele mai performante armate.
Boris Johnson a pierdut total suportul partidului său și a fost forțat să demisioneze:
Și un material de opinie scris de Rebecca Traister pentru The Cut foarte interesant despre situația interzicerii avorturilor din Statele Unite ale Americii. Traister spune că tăcerea, pudoarea, rănile care nu s-au închis corect și, mai ales, poveștile care au rămas nespuse fac parte din răspunsul la întrebarea „cum am ajuns aici?”. Din nefericire toate acestea se regăsesc și în România, alături de această absurdă certitudine că „noi am trecut deja prin asta așa că nu are cum să ni se mai întâmple din nou”. Un fragment din articolul lui Traister mai jos:
Now, in a post-Roe world, I feel even greater frustration at the decades wasted, the millions of stories that did not get told, not just onstage in front of big crowds but in families, social circles, and civic and religious contexts.
La ce ne mai uităm: filme și seriale
▶️ Good Luck to You, Leo Grande. După ce Grace and Frankie (Jane Fonda, respectiv Lily Tomlin) ne-au vorbit deschis și sincer despre cum arată viața la vârsta a treia. Și, mai ales, ne-au arătat că există viață atunci. Good Luck to You, Leo Grande ne aduce pe marele ecran două subiecte extrem de interesante (tabu, evident) - meseria și rolul unui lucrător sexual, Leo Grande (Daryl McCormack), respectiv viața sexuală a unei femei trecută de 60 de ani, Nancy Stokes (jucată de geniala Emma Thompson). Un film extrem de interesant spus din perspectivă feminină, creat de comedianta Katy Brand. Recomand, de asemenea și un interviu al actriței Emma Thompson din Vogue.
▶️ Netflix: Săptămânal aceasta nu avem cum să nu vorbim despre ultima parte a sezonului 4 din Stranger Things. Finalul ne dă mari speranțe că ultimul sezon al serialului o să fie foarte, foarte bun. Până atunci, vă spun că artista Kate Bush a câștigat peste 2 milioane de dolari (80% dintre aceștia revenindu-i exclusiv) după toate difuzările piesei "Running Up That Hill" după Stranger Things. Deși a fost un super hit la vremea sa, până să fie ascultată în serialul fraților Duffer piesa lui Bush nu a fost niciodată în top 10 în clasamentele de peste ocean. Acum a devenit "most streamed song both in the U.S. and globally"… mai bine mai târziu (chiar și după 37 de ani), decât niciodată, nu?
▶️ HBO Max: După parteneriatul cu Warner Bros. Discovery strategia HBO Max s-a schimbat, iar producțiile create în Europa nu mai sunt o prioritate. Cu alte cuvinte… cam adio Ruxx. De altfel, serialul cu Raluca Aprodu a fost și scos de pe HBO Max. Acum interesul merge, cum era de așteptat, către producții mari, în engleză, spaniolă și franceză (HBO Max nu a intrat încă în Franța, dar având în vedere cât de complicat este să obții licența audiovizuală acolo, nu vor tăia cel puțin deocamdată bugetele). Vom vedea ce o să se întâmple în viitor, cel mai probabil însă HBO Max nu o să găsească următorul Borgen 😔.
▶️ HBO Max: Și pentru că v-am dat o veste proastă despre HBO Max, vă dau și o recomandare foarte bună, respectiv Hacks. 100% pe Rotten Tomatoes și deja confirmat pentru sezonul 3, comedia a avut vreo 15 nominalizări la Premiile Emmy și este incredibil de bun:
Protect Planet Earth
Doi membrii ai mișcării Just Stop Oil s-au legat de tabloul lui John Constable "The Hay Wain" din National Gallery din Londra pentru a protesta împotriva lipsei de acțiune împotriva încălzirii globale. De ce este asta important? Doar 5 motive găsiți mai jos:
Italia a declarat stare de urgență în nordul țării. Cinci regiuni sunt afectate de cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani
Spania și Portugalia se luptă cu cea mai secetoasă vreme din ultimii 1,200 de ani
În România seceta duce la măsuri extreme. În două localităţi din sudul ţării, apa potabilă se dă cu porţia, după un program zilnic bine stabilit. Este vorba despre Fierbinți, din Ialomiţa şi Corbu, din judeţul Constanţa. Măsura a fost luată după ce s-a constatat că nu se poate furniza, în regim continuu, suficientă apă pentru a asigura necesarul localnicilor în această perioadă.
Ce facem cu traficul din București? Poate video-ul de mai jos ne ajută puțin:
Video-ul celor de la Not Just Bikes mi-a adus aminte de câteva lucruri:
Amsterdam nu a fost mereu un oraș al bicicletelor. Toată infrastructura a fost realizată în ultimii 30 de ani. Aflați mai multe informații din video!
Am fost acum două luni în Copenhaga și gazda noastră a fost un arhitect urbanist care lucra la Primărie. Ne-a povestit cum, datorită numărului mult mai mare de biciclete versus mașini, au schimbat împărțirea unui bulevard din centrul orașului, reducând numărul benzilor pentru mașini pentru a crește spațiul alocat bicicletelor (despre schimbările din Danemarca am vorbit și în newsletter-ul de săptămâna trecută).
Valencia (sau Spania în general) s-a transformat într-un oraș nordic. Peste tot ai piste de biciclete - atât in centrul orașului, cât și în localitățile limitrofe. Iar lucrul acesta a fost realizat cu prioritate în ultimii ani.
Ce vreau să spun cu aceste informații este că, dacă ar exista dorință și viziune, Bucureștiul ar putea să fie transformat radical.
People I follow
▶️ Darren Hayes. Solistul trupei Savage Garden vorbește, într-un articol scris la persoana I, despre lupta pe care a dus-o cu viața: depresie și gânduri de sinucid, o copilărie marcată de violență și rușine (povestește cum în Australia era imposibil să vorbești, în anii ‘80, despre cum soțul sau tatăl este violent), o carieră care se anunța a fi formidabilă, dar s-a dovedit a fi greu încercată de homofobie, discriminare și multe piedici, o căsătorie aproape de formă cu iubita din liceu și un prezent în care este, în sfârșit, liniștit. Căsătorit de 17 ani cu Richard, Darren Hayes încearcă să-și relanseze cariera. Puteți să ascultați aici și aici două piese noi semnate de australian. Eu vă las mai jos probabil cea mai cunoscută piesă a trupei Savage Garden:
▶️ Chris Crawford. Deși la noi nu sunt foarte populare majoretele, peste ocean acesta nu mai este de mult doar un dans cu pampoane, a devenit un sport și o adevărat industrie. Vă recomand documentarul Cheers de pe Netflix pentru a înțelege nu doar munca din spatele fiecărui moment artistic, ci și nivelul de competiție. Tocmai de aceea, povestea lui Chris Crawford este foarte interesantă, mai ales că puștiul revoluționează nu doar cheerleading-ul (cuvântul românesc nu cred că este prea bun în acest context), ci și fotbalul american, mai precis, NFL-ul.
▶️ Violența domestică este, din nefericire, încă o realitate pentru foarte mulți oameni din România. Jurnalista Ioana Burtea își spune povestea pentru LIFE.ro:
Explore the World
▶️ Bloomberg: În contextul în care din ce în ce mai multe companii (Tesla este doar un exemplu) încep să-și forțeze angajații să se întoarcă la birou, Parlamentul din Țările de Jos a aprobat legea prin care munca remote este de acum un drept. Mai trebuie doar să fie aprobată de Senat.
▶️ Euronews: Bali vrea să devină destinația preferată a nomazilor digitali. Propunerea legislativă îi va ajuta pe cei care vor dori să lucreze de acolo să o fac tax-free. În plus, visa va fi pentru o perioadă de cinci ani. Mai multe în citatul de mai jos și toate informațiile în articol:
The planned digital nomad visa will be valid for five years. It will allow remote workers to live in the country tax-free, as long as their income derives from businesses based outside of Indonesia.
▶️ Un studiu realizat de cercetătorii Universității Yale ne arată că oamenii care citesc trăiesc mai mult. Plus, în articol găsiți și alte cinci argumente pro-citit (dacă mai aveți nevoie).
▶️ CNN: Turnul Eiffel se pare că are nevoie urgent de reparații. Așa că francezii s-au decis să facă o românească și să-l vopsească. Au alocat 60 de milioane de euro pentru ca cel mai important obiectiv turistic din Paris să fie pregătit pentru turiștii care vor vizita capitala Franței peste doi ani, la Jocurile Olimpice din 2024.
▶️ The Guardian: Anual peste 2 milioane de oameni sunt diagnosticați cu cancer de sân. Majoritatea alege să nu-și reconstruiască sânii (în UK aceștia reprezintă peste 70% dintre pacienți). Vestea bună este că de acum sânii nu mai trebuie să fie reconstruiți doar cu silicon. Cercetătorii au dezvoltat o altă modalitate folosind imprimantele 3D.
Ai crede că sunt glume, dar nu…
Și, la final, despre cine s-a vorbit cel mai mult săptămână aceasta și merită:
Google Trends România
Simona Halep și un nou parcurs bun la Wimbledon, Turneul de Grand Slam din capitala Marii Britanii pe care l-a câștigat în 2019.
Ons Jabeur. Jucătoarea din Tunisia va juca în finala de la Wimbledon. Este prima finală la acest nivel pentru tenisul arab. Un model pentru noile generații.
La sfârșitul săptămânii trecute s-a stins din viață Peter Brook, legendarul regizor de teatru.
Google Trends Statele Unite ale Americii
Carlos Santana a leșinat pe scenă într-un concert pe care îl susținea în Michigan.
Elon Musk este din nou tată. Cel mai bogat om din lume are gemeni împreună cu Shivon Zilis, unul dintre executivii companiei sale Neuralink. Cei doi nu vor să comenteze încă această informație… suspans și conflict de interese?
Brat Pitt și boala de care suferă: ce este prosopagnosia, care sunt riscurile și cum te tratezi.