Săptămânal #1: din Irlanda în Oltenia și de la Roe v Wade, la Westworld
Săptămânal, un smart digest de știință, filme & seriale, politică, povești și inspirație
Chris Ware’s “House Divided”. Coperta The New Yorker de pe 4 iulie 2022
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la analize despre ce se întâmplă în lume, descoperiri științifice, curiozități sau întrebări morale + o listă cu cele mai căutate persoane pe Google despre care ar merita să știi. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
New Republic face o analiză foarte interesantă asupra celor 12 ani dintre Războiul Rece și 11 Septembrie. Ce ar fi putut să se întâmple vs. ce au făcut Bill Clinton și cei doi Bush. Câteva explicații pentru situația geo politică de astăzi și, mai ales, pentru ce se întâmplă acum în societatea de peste ocean - de la apariția lui Donald Trump și până la deciziile pe care le ia Curtea Supremă de Justiție în această perioadă.
Ca să vă faceți o idee, asta spuneau republicanii la începutul anilor '90: “The agenda that Clinton & Clinton would impose on America—abortion on demand, a litmus test for the Supreme Court, homosexual rights, discrimination against religious schools, women in combat units—that’s change, all right. But that’s not the kind of change... we can abide in a nation that we still call God’s country.”
The Guardian face o analiză de la distanță asupra ce se întâmplă în Statele Unite ale Americii, odată cu Roe v Wade. Pe același subiect:
O analiză CNN
O prezentare dintr-o altă perspectivă, cea a Vaticanului
Și ce se mai află pe agenda republicanilor de la Curtea Supremă de Justiție
Imagine din Liberation, cu mesajul “The French don’t mess around”. Răspuns la ce se întâmplă în America după Roe v Wade.
La ce ne mai uităm: filme și seriale
▶️ HBO: A început sezonul 4 din Westworld. Și întrebarea este câte versiuni ale lui Dolores există?
▶️ Netflix: Intimacy este un serial spaniol despre linia extrem de fragilă dintre viața publică și cea privată. Unde se termină dreptul la intimitate? Și cât de departe suntem în stare să mergem pentru putere și senzațional? Foarte interesant subiect, spus dintr-o perspectivă feminină - serialul este creat de Verónica Fernández și Laura Sarmiento și o are în centru pe actrița din La Casa de Papel, Itziar Ituño.
▶️ Disney+: Dacă tot vorbim despre intimitate și, mai ales, despre cum pot fi distruse vieți atunci când aceasta este încălcată, recomand mini-seria Pam & Tommy. Pamela Anderson (Lily James) și Tommy Lee (Sebastian Stan) au fost în centrul unui scandal uriaș atunci când cineva le-a furat din casă o casetă în care aceștia făceau sex. S-a întâmplat fix la începutul Internetului (1997), așa că lucrurile au luat-o complet razna. O casetă care se dorea a fi văzut de doar doi oameni a ajuns într-un timp extrem de scurt pe televizoarele a milioane de americani (și nu numai). Oribil! Subiectul este super interesant, iar Sebastian Stan (super bune alegerile lui profesionale pentru a nu fi doar un actor-super erou) ar trebui promovat și urmărit mai atent în România.
▶️ Prime: The Wilds este un serial foarte interesant despre experimente umane și până unde ești în stare să mergi pentru a supraviețui. Nu e spoiler... vă spun de acum că nimeni nu ajunge pe insulă dintr-o întâmplare. Abia aștept sezonul 3.
About the Future
BBC: Despre cât de periculoase sunt criticile și de ce dor mai mult decât ne bucură laudele. Un articol psihologic foarte interesant.
De ce Copenhaga este o capitală pentru oameni? Și cum au ajuns danezii să se gândească la viitor, bucurându-se de prezent? În 2002, cei peste un milion de danezi au putut să înoate pentru prima dată în canalele care le traversează capitala. După Islands Brygge, au urmat alte locuri special amenajate, iar astăzi întreg orașul este gândit punând în centru relația dintre natură și cetățean. Apa este potabilă. Iar canalele nu sunt doar navigabile (în general totul este electric), ci sunt create nenumărate zone de agrement (se poate înota, se poate merge cu caiacul, cu barca sau cu SUP-ul). Un articol mai vechi de pe Bloomberg vorbește despre eforturile danezilor pentru a-și curăța canalul.
Ce se întâmplă cu lumea odată cu încălzirea globală, pandemia de coronavirus și războiul din Ucraina:
People I follow
▶️ Stan Wawrinka. Stan The Man. O poveste incredibilă despre cum ajungi de la câștigător de Grand Slam-uri și numărul 4 în lume, la intervenții chirurgicale, mers în cârje și gânduri de retragere. Ce l-a făcut să revină pe teren: “Does it make sense for me to continue?”. La 37 de ani, răspunsul elvețianului a fost unul pozitiv. Pentru că, asemenea lui Nadal, și-a regăsit bucuria de a fi pe teren, de a se lupta cu cei mai buni și de a încerca să-și depășească așteptările și posibilitățile. O poveste care reîncepe în primul tur al turneului de la Queen's împotriva lui Frances Tiafoe. După o victorie în trei seturi (7–6, 6–7, 7–6) și 2 ore și 47 de minute de joc, Stan The Man spune: “I found my best tennis just when I needed it. Phew! The level was great. The crowd was incredible. What an amazing moment. Two days later, I felt every one of my 37 years. My legs were screaming. Mentally, I was drained. My body was completely exhausted. And all I wanted was to play another match.”
▶️ Megan Rapinoe și cum ar trebui să ia poziție orice sportiv atunci când crede cu adevărat în ceva (oooof... când o să vedem și noi un sportiv din România care să ia o astfel de poziție):
Explore the World
CNN: Irlanda și povestea unei țări de unde au emigrat nu mai puțin de 10 milioane de oameni. Astăzi, Dublinul este una dintre cele mai apreciate destinații turistice… și nu doar de St. Patrick's Day.
Și tot de pe CNN, mai mult ca o curiozitate: cum arată locurile unde se odihnesc piloții și însoțitorii de zbor în timpul curselor.
LIFE.ro: Povestea ultimului opincar din Oltenia. Pe Alexandru Ilinca îl găsiți, atunci când sunt evenimente, la Muzeul Satului din capitală.
O întrebare stupidă... poate
De ce ni se încrețește pielea atunci când facem baie? Ne răspund cei de la BBC.
Tu ce ai face... curiozități morale
Știrile Pro TV: Dacă primești la final de lună 286 de salarii în loc de unul singur, ce faci?
Digi24: Și dacă găsești o geantă cu câteva mii de euro pe o bancă în parc, ce faci?
Și, la final, despre cine s-a vorbit cel mai mult săptămână aceasta și merită:
Google Trends România
Ghislaine Maxwell: fosta iubită a lui Jeffrey Epstein a fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru trafic de minore
Elina Svitolina: tenismena din Ucraina ia o pauză din competițiile sportive pentru a-și ajuta țara
Jason Momoa: Aquaman ne spune că ar trebui să apreciem mai mult natura, noi ce facem?
Google Trends Statele Unite ale Americii
Liz Cheney: de văzut cât o să mai reziste în tabăra anti-Trump
Nelson Piquet vs. Lewis Hamilton vs. Formula 1: interesant de urmărit dacă și ce măsuri se vor lua în cazul fostului pilot brazilian, tatăl iubitei lui Max Verstappen, care a făcut niște declarații rasiste la adresa lui Hamilton
Cassidy Hutchinson: martora cheie din ancheta pe care o fac americanii despre atacul asupra Capitolului din 6 Ianuarie. Foarte interesante lucrurile pe care le spune Hutchinson:
▶️ Donald Trump a vrut să meargă la Capitol pentru a-și conduce oamenii care voiau să-l țină la conducerea țării, știind că aceștia erau înarmați
▶️ Fostul Președinte a vrut să ia mașina să meargă acolo, în ciuda refuzului pe care l-a primit de la garda lui de corp. Ba mai mult, l-a și agresat, încercând să preia controlul mașinii
▶️ Hutchinson a dat și o listă de șase Republicani care i-au cerut lui Trump să fie absolviți de orice vină în raport cu cele întâmplate la Capitol pe 6 Ianuarie, printre ei Matt Gaetz și Marjorie Taylor Greene (normal)