Săptămânal #6: Donald Trump. Ion Iliescu. The Lord of the Rings. 6 copii, o maimuță și un castel
Săptămânal, un smart digest de știință, filme & seriale, politică, povești și inspirație
— Aceasta este cea mai veche fotografie făcută cu o cameră foto. Realizată de inventatorul francez Nicéphore Niépce în 1827, fotografia prezintă o priveliște de la o fereastră din Franța.
Dacă sunteți curioși să vedeți care sunt cele mai importante fotografii din istorie, vă recomand acest articol.
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la analize despre ce se întâmplă în lume, descoperiri științifice, curiozități sau întrebări morale + o listă cu cele mai căutate persoane pe Google despre care ar merita să știi. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
Lumea nu îl prea place pe Președintele Joe Biden…. ba că nu e carismatic, ba că e prea bătrân, ba că este ușor prea crispat. Dar chiar vrem să vedem câtă lume o să dea toate aceste, să le spunem, defecte, pe nebunia lui Donald Trump? Acesta se așteaptă să-și anunțe lansarea candidaturii pentru nominalizarea republicanilor într-un eveniment în Texas la care o să participe alături de vecinul nostru Vikton Orban.
Despre Orban am vorbit în newsletter-ul de săptămâna trecută!
Dosarul Revoluției a fost retrimis în instanță. Ion Iliescu, fost președinte al României, Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru al Guvernului României, și generalul (retras) Iosif Rus, fost șef al Aviației Militare, sunt acuzați de infracțiuni împotriva umanității - adică împotriva populației civile. Oare se va face vreodată dreptate? Evident că acest trimite-cheamă-retrimite dosarul este un lucru cu care ne confruntăm în mod normal în dosarele cu miză politică. Mineriadele și 10 august au parte de aproximativ același tratament.
O cronologie a acestui dosar puteți să găsiți aici.
La ce ne mai uităm: filme și seriale
▶️ O poveste de dragoste așa cum rar poți să vezi și o viață așa cum nici în filme nu găsești. Peste 23,000 de zile împreună. 63 de ani de iubire și, să fim sinceri, puțină nebunie. 6 copii, o maimuță și o viață la castel.
Viața incredibilă a cuplului Julita Salmerón și Antonio García a fost surprinsă în documentarul “Muchos hijos, un mono y un castillo”, câștigător al premiului Goya. Până vedeți filmul puteți să citiți materialul despre ei din El Pais.
Julita Salmerón y Antonio García, 23.000 días de amor y locuras. Plantaron a Dios hace 63 años para enamorarse. Tuvieron seis hijos, un mono, un castillo y su historia ganó un Goya. Hoy siguen sorprendiéndose
▶️ Pentru toți fanii universului creat de J.R.R. Tolkien, pe 2 septembrie o să apară, pe Prime, The Lord of the Rings: The Rings of Power. Până atunci, să aflăm cum arată cele mai importante personaje din serial, nu?
▶️ Lady Gaga o să joace, alături de Joaquin Phoenix, în Joker 2 😍
Protect Planet Earth
Cum arată momentul în care a erupt vulcanul Tonga, pe 15 ianuarie. Experții de la NASA spun că a fost suficient de multă apă încât să se umple 58,000 de bazine olimpice.
One of the most powerful volcanic eruptions on the planet blasted such a massive amount of water vapor high into the atmosphere that it's likely to temporarily warm the Earth's surface, according to detections from a NASA satellite.
Spaniolii vor să reducă cu 7% consumul de energie și dependența de petrolul și gazele rusești interzicând angajaților din birouri, magazine și alte clădiri publice să dea aerul condiționat la mai puțin de 27 de grade Celsius în timpul verii și căldura la peste 19 grade iarna. Și în Franța se iau măsuri similare.
La București, însă, despre reducerea risipei de curent și gaze se vorbește mai mult în glumă. Și asta în condițiile în care, cel puțin la nivel declarativ, se iau măsuri de reducere a consumului, precum scoaterea calculatoarelor din priză și înlocuirea becurilor cu unele LED (aș zice că și astea sunt tot o glumă).
Evident, despre înlocuirea becurilor cu cele ecologice se vorbește de mai bine de 13 ani. În 2009 se spunea că vom avea becuri ecologice în toate instituțiile publice.
Efect al încălzirii globale: Toate țestoasele născute în Florida în ultimii patru ani sunt femele
Ms: Respect Women’s Rights
▶️ În România nu există discriminare. Sau rasism. Sau misoginism… și, în această utopie în care trăim zi de zi, o femeie de etnie romă tocmai a fost amendată cu 1.800 de lei după ce a fost bătută de șoferul unui microbuz 😳 Scriu din nou că pare de necrezut: Ea a fost bătută. Și tot ea a fost amendată.
▶️ Centrul FILIA a lansat un raport despre hărțuirea sexuală în universități, prin care a analizat cazurile de hărțuire sexuală înregistrate de universitățile publice în ultimii 5 ani, dar și codurile de etică a tuturor instituțiilor de învățământ superior din România. Câteva lucruri care reies din acest raport:
❌ sub jumătate din codurile de etică (38 din 85) menționează hărțuirea sexuală la un nivel minimal și doar 12 coduri (14%) oferă o definiție pentru hărțuirea sexuală, însă de cele mai multe ori destul de abstracte și greu de înțeles
❌ doar 6 coduri de etică din 85 menționează existența unui consilier sau a unei persoane specializate care să ajute studentele și studenții în depunerea unei sesizări
❌ sancțiunile sunt prezentate succint, generalist și în mai puțin de 19% din cazuri sunt menționate clar în funcție de statut (profesor, personal auxiliar, student etc.)
❌ niciun cod de etică nu prezintă un model de sesizare pentru cazurile de hărțuire sexuală
❌ doar 2.35% (2 din 85 coduri) menționează hărțuirea sexuală online
Work-Life Balance
▶️ Libertatea: Sardinia oferă 15.000 de euro celor care își cumpără o casă pe insulă
▶️ BBC: Un studiu foarte interesant despre cum se raportează tinerii din Generația Z la muncă și la timp liber
People Stories
▶️ Prima alpinistă care a reușit să cucerească cele 14 vârfuri de 8.000 de metri, Edurne Pasabán, vorbește, într-un interviu pentru El Pais, despre viața ei atunci când nu era pe munte. Lupta cu depresia. Gândurile de sinucid. Și, mai ales, cât de important este să ceri ajutor și să știi să-l accepți.
O poveste absolut impresionantă despre o femeie care nu doar că a reușit să-și atingă visul, dar și să se redescopere și să se reinventeze. Un interviu foarte sincer cu un om puternic care înțelege cât de important este să vorbești despre mental health fără rușine sau opreliști.
“Me enfrentaba a la muerte en el Himalaya, pero no podía ser feliz”
▶️ “It’s-a Me, Mario!”. Există cineva care nu s-a jucat Super Mario? Pentru toți fanii melancolici ai jocului, vă invit să-l descoperiți pe Charles Martinet, vocea faimosului personaj 😊
Explore the World
▶️ CNN: Tu ce faci cu visele tale? Există un studiu științific care vorbește despre cât de important este să ne ținem un jurnal cu acestea… păcat că nu se referă la cartea cu interpretarea viselor 😂
There is little scientific research into the benefits of dream journaling, but those who make it a practice find it useful or insightful at best, and interesting at the very least.
▶️ Like Father Like Son: Tatăl lui Elon Musk, Errol Musk, la 76 de ani, are un nou copil cu fata sa vitregă, Jana Bezuidenhout, de 34 de ani.
▶️ Despre noodles around the world: cum se fac
Și, la final, despre ce s-a vorbit cel mai mult săptămână aceasta:
Google Trends România
Azerbaidjan atacă Nagorno-Karabah și riscă să repornească războiul cu Armenia. Luptele din 2020 au lăsat în urmă 6.500 de morți
Pentru toți iubitorii fotbalului românesc: cu Progresul Spartac se luptă Dinamo București. Cu zâmbetul pe buze și mingea la picior, aceasta este deviza Progresului din Cotroceni (spun ei, club continuator al tradiției bleu albastre din Parcul cu Platani)
Mașina lui IPS Teodosie a fost prinsă pe A2 cu 235 de kilometri pe oră. Șoferul de 28 de ani a rămas fără permis, iar pe scaunul din dreapta ar fi fost Teodosie. Oare unde de grăbeau? 😳 Recunosc că am citit știrea pentru că eram curioasă ce mașina l-a ajutat Dumnezeu pe IPS Teodosie să-și cumpere, dar nu am aflat 😔
Google Trends Statele Unite ale Americii
Brittney Griner a fost condamnată al 9 ani de închisoare în Rusia.
Chrissy Teigen și John Legend așteaptă un nou copil, după ce au pierdut o sarcină în 2020
Trainwreck: Woodstock '99. Netflix a făcut un documentar despre roller coaster-ul experienței Woodstock.