Săptămânal #5: Spania, rasismul lui Viktor Orban, The Sandman și Marilyn Monroe
Săptămânal, un smart digest de știință, filme & seriale, politică, povești și inspirație
— Poster folosit în campania „Vara este și a noastră” realizată de Guvernului Spaniol
În timp ce la noi doamna Gabriela Firea nu știm exact ce face… Spania a lansat o campanie prin care le încurajează pe femei să se bucure de vară și de plajă. O campanie în special creată pentru femeile îngrijorate de cum arată corpul lor. Și evident pentru George Buhnici și cei care gândesc ca el 😂
„Vara este și a noastră”. Iar ministra Ione Belarra (născută în 1987, absolventă de Psihologie) a ținut să sublinieze că „toate corpurile sunt beach bodies”. De aceea, în vizualul de campanie au fost folosite femei cu forme și dimensiuni diferite, precum și o femeie topless după o mastectomie.
Știu, e Spania. Altă țară, altă lume.
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la analize despre ce se întâmplă în lume, descoperiri științifice, curiozități sau întrebări morale + o listă cu cele mai căutate persoane pe Google despre care ar merita să știi. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
Premierul Ungariei ne arată cât de aproape este de Putin și cât de mult se îndepărtează țara vecină de Europa și… de Statele Unite ale Americii. Discursul domnului Viktor Orban poate fi citit integral aici. Străinătatea atacă elementele rasiste din discursul premierului Ungariei, dar și depărtarea sa de Europa. Partizanii îi remarcă, însă, curajul. România ce face?
Mircea Geoană spune că Occidentul este cheia: „Occidentul are nevoie de noi, noi avem nevoie de Occident, împreună suntem mai puternici”. Oare domnul Geoană vrea să se întoarcă în țară?
Cristian Diaconescu spune că ambasadorul României la Budapesta trebuia rechemat după declarațiile lui Viktor Orban de la Tușnad. Nu s-a întâmplat.
Premierul Nicolae Ciucă spune că acestea au fost niște „declaraţii nedorite” care „nu îşi au locul într-o Europă unde 27 de ţări trăiesc în pace şi prosperitate”. O reacție pe principiul „privesc cu îngrijorare”.
UDMR este la Guvernare. Iar Kelemen Hunor spune că „nu a fost un discurs rasist”.
La ce ne mai uităm: filme și seriale
▶️ Privită de toată lumea, însă nevăzută de nimeni. Ana de Armas este Marilyn Monroe în filmul BLONDE care va avea premiera pe 28 septembrie, pe Netflix.
Bazat pe un bestseller semnat de Joyce Carol Oates, Blonde prezintă într-o manieră nouă și îndrăzneață viața lui Marilyn Monroe, una dintre cele mai mari legende de la Hollywood. De la copilăria volatilă a micuței Norma Jeane, la drumul spre celebritate și complicata ei viață amoroasă, Blonde transformă granița dintre realitate și ficțiune într-o zonă difuză și explorează prăpastia din ce în ce mai adâncă dintre persoana publică și cea privată. Regia și scenariul îi aparțin lui Andrew Dominik. Iar din distribuției mai fac parte Bobby Cannavale, Adrien Brody, Julianne Nicholson, Xavier Samuel și Evan Williams.
▶️ Brain on Fire de pe Netflix. Lovită de convulsii, psihoză și pierderi de memorie, o tânără jurnalistă de la New York Post merge la doctor pentru a înțelege ce se întâmplă cu ea. Dar primește doar un diagnostic evaziv. Subiectul este foarte interesant și spune povestea de viață a jurnalistei Susannah Cahalan.
▶️ 5 august. Notați în toate agendele. Apare The Sandman. Al lui Neil Gaiman.
Protect Planet Earth
Câinele nu a fost dintotdeauna „cel mai bun prieten al omului”. Cum arată un timeline al animalelor domestice:
*Aici întregul material.
Ms: Respect Women’s Rights
▶️ Droupadi Murmu este Președinta Indiei. Este doar a doua femeie care ocupă această funcție în țara care va deveni chiar mai repede de 2027 cea mai populată din lume. Înainte de Murmu a mai fost doar Pratibha Patil, care a avut această funcție timp de cinci ani, începând cu 2007.
▶️ Cât de important este că în Tunisia există o Primă Ministră? O analiză foarte interesantă făcută de cei de la BBC despre importanța pe care a avut-o Najla Bouden, prima femei care ocupă această funcție în lumea arabă. Asta în timp ce în Tunisia, tocmai a avut loc un referendum pentru schimbarea Constituției. Criza în care se află Tunisia în acest moment ar putea să însemne și dispariția democrației din zona arabă.
▶️ Și tot despre reprezentare în politică vorbește și El Pais într-o analiză foarte interesantă despre femeile afro-descendente… analiza este făcută din perspectiva unei jurnaliste din Spania, o țară care în acest moment are 23 de ministere, dintre care nu mai puțin de 14 (!!!) sunt conduse de femei + toate cele trei vicepreședinte ale Guvernului fiind femei.
Vă las aici structura Guvernului din Spania, să vedeți cum poate o țară să aibă 3 ministere pentru drepturile omului - Ministro de Inclusión, Seguridad Social y Migraciones, Ministra de Igualdad, Ministra de Derechos Sociales y Agenda 2030 (a se observa și femininul folosit 😍).
▶️ Asta în timp ce România se situează pe ultimele locuri între țările UE în ceea ce privește reprezentarea femeilor în parlament, în guvern sau în administrațiile locale. Trăim într-o țară în care avem un singur minister condus de o femeie. Și acela este cel al familiei, tineretului și egalității de șanse. Dar cu greu putem să folosim numele doamnei Firea și feminismul (sau egalitate de șansă) în aceeași propoziție.
▶️ Atunci când auzim că femeile nu mai au de ce să lupte pentru libertate și că, acum, în 2022, vor doar să aibă doar drepturi… să ne gândim la experimentul de mai jos:
Un scurt rezumat din acest experiment. O femeie pierde, în medie, 9 zile de productivitate pe an din cauza durerilor menstruale. Spania, alături de alte țări, precum Japonia și Indonesia, par să se gândească la femei și vor să introducă ideea de “menstrual leave”… cam multă Spania în acest newsletter. Aia e. Poate săptămâna viitoare face și România ceva ce merită pus pe peretele cu bravo!
▶️ Și ca să nu plecați supărați, vă las noua piesa semnată de P!nk. Cântăreața a luat poziție după decizia Curții Constituționale în cazul Roe vs. Wade care a luat, practic, dreptul femeilor la avort. Iar atunci când oamenii au început să îi scrie lucruri mai puțin plăcute pe Twitter, ea s-a dus în studio și le-a răspuns:
Work-Life Balance
▶️ Slack: 9 din 10 angajați își doresc săptămâna cu 4 zile lucrătoare
▶️ România este pe primul loc în topul celor mai ieftine destinații pentru digital nomazi realizat de nomadfinanceandfreedom.com. Ca să vă faceți o idee despre costuri de viață dintr-un loc, aceștia ne recomandă:
People Stories
▶️ Willard “Wink” Lamb este absolut WOW. În 1940 a doborât recordul la 200 de metri al statului Washington, acesta rezistă și astăzi, la 82 de ani după. Apoi a fost în Cel de-al Doilea Război Mondial. Acum deține nu mai puțin de 73 titluri individual și 13 de ștafetă. Și, la 99 de ani, se întoarce în apă.
▶️ Povestea puștiului care a sfidat moartea și a învățat singur pe patul de spital. Cine este Leonard, băiatul care a ajuns unul dintre cei mai buni elevi din Barboși, învățând singur de pe patul de spital?
Explore the World
▶️ Acestea sunt cele mai vechi restaurante din lume. Conform Guinness Book of Records, Sobrino de Botín, de pe Calle Cuchilleros, 17, din Madrid, care și-a deschis prima dată ușa în 1725, este cel mai vechi restaurant din lume. Prețurile încep de la 20 de euro. Dar aici au mâncat nume precum Benito Pérez Galdós, Ernest Hemingway, Graham Greene sau Mara Dueas.
Și, ca să nu spuneți că vorbesc doar despre Spania, în articol găsiți și celelalte nouă recomandări, precum și cât costă un meniu și ce recomandări gastronomice au cei de la The Travel.
▶️ Today ne aduce cele 100 de întrebări pe care să le folosești atunci când vrei să cunoști mai bine pe cineva. Unele sunt chiar foarte simpatice.
Și, la final, despre ce s-a vorbit cel mai mult săptămână aceasta și merită:
Google Trends România
Sebastian Vettel a anunțat că acesta este ultimul său sezon în Formula 1. Pilotul a câștigat de 4 ori Titlul Mondial. Iar în 289 de curse în Formula 1, Vettel are nu mai puțin de 53 de victorii în 122 de podiumuri.
Sharon Stone este dovada că poți să arăți MAGIC la 65 de ani… probabil o poză deloc pe placul domnului Buhnici 😔
Google Trends Statele Unite ale Americii
Se încearcă aducerea în SUA a lui Brittney Griner, una dintre cele mai mari baschetbaliste din lume, ținută în închisoare în Rusia. Autoritățile vorbesc despre un schimb de prizonieri sau de armament. Sincer… la cât de des se vorbește despre asta în presa internațională, abia aștept să aud: “We did it, Joe!”.
Shania Twain își spune viața în documentarul Not Just A Girl de pe Netflix.
Stevie Nicks se întoarce pe scenă în această toamnă. Vă las cu ea pentru acest sfârșit de săptămână: