Săptămânal #7: filmul de 5 minute, pauza de țigară, Kenya, Disney+ și munca remote în România
Săptămânal, un smart digest de știință, filme & seriale, politică, povești și inspirație
— The Terror Of War, Nick Ut, 1972
Acestea sunt cele mai importante 100 de fotografii făcute până acum.
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la analize despre ce se întâmplă în lume, descoperiri științifice, curiozități sau întrebări morale + o listă cu cele mai căutate persoane pe Google despre care ar merita să știi. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
România pare de multe ori un sat fără câini. Și pentru că lor le pasă atât de puțin de noi, noi ar trebui să le arătăm ce părere avem despre ei la vot. Până atunci, sursele spun că se vor face niște schimbări la pauză, pe modelul Nea Gigi. Cu alte cuvinte, o să iasă Vasile Dîncu și Virgil Popescu. Să vedem cine o să intre pe teren… am mari așteptări 😂
Și, dacă se întreabă cineva, UDMR este încă la guvernare. Tanczos Barna a evitat 10 minute un răspuns despre atitudinea UDMR față de discursul lui Viktor Orban: Nu vrem să exprimăm alte detalii. Tot aștept să vină americanii… nu de alta, dar vizita lui Orban la prietenul Trump trebuie să aibă câteva repercusiuni.
Și dacă tot vorbim despre Trump. CNN face o analiză interesantă despre ce ar putea să însemne o nouă campanie prezidențială a acestuia.
Iar, la final, vă las un subiect foarte interesant. Cât de mult s-a schimbat viața în Kabul într-un singur an:
La ce ne mai uităm: filme și seriale
▶️ Recunosc că m-am obișnuit să mă uit la seriale cu episoade de 45-50 de minute și a început să-mi fie din ce în ce mai greu să mă apuc de un film care durează 2-3 ore. Așa că metoda Sarah Hagi mi se pare cel puțin interesantă. Ea spune că unele filme pot fi consumate în calupuri de 5 minute. Și a făcut acest exercițiu, uitându-se la film la cafeaua de dimineață, în pauza de prânz sau în stația de autobuz. Și-a încercat metoda chiar cu Avatar… aici chiar înțeleg, filmul lui James Cameron are peste 2 ore.
▶️ Disney are mai mulţi abonaţi decât Netflix. Disney+ cu reclame va fi lansat în decembrie. Dacă nu vrei reclame, o să plătești mai mult pe abonament.
▶️ Vă invit să îl cunoașteți pe unul dintre cei mai prolifici actori din lume. James Hong a jucat în proiecte precum “Blade Runner”, “Airplane!”, “The Big Bang Theory” sau “Seinfeld”. A început în anii ‘50, s-a luptat să combată stereotipurile cu care se confruntă actorii asiatici, iar astăzi are peste 500 de filme pe lista sa… și nu se oprește aici deși are 93 de ani 👏
▶️ Iar la final, nu sunt nici filme, nici seriale. Unii ar spune că nici muzică pe gustul lor. Dar cum să nu fie interesant un material despre cele mai bune piese emo din fiecare an.
Protect Planet Earth
Trei articole foarte interesante de pe BBC Earth:
Cum o să arate oamenii peste un milion de ani
6 orașe care se transformă pentru a face loc spațiilor verzi
Cum putem să ne facem planeta perfectă din nou
Ms: Respect Women’s Rights
▶️ Despre femei se spune că sunt „sexul slab”, dar oare ce înseamnă duritarea sau puterea? Cât de mult ar trebui să strângem din dinți atunci când ne dorim ceva? În acest articol găsiți 5 cărți care tratează fix acest subiect.
▶️ În timp ce în România căutăm cu disperare femei care să-și asume rolul în lumea politică, să lupte pentru egalitatea de șanse și să fie adevărate modele pentru generațiile viitoare, în străinătate lucrurile par să se miște. Și, vorbim acum despre Kenya, acolo unde Martha Karua se pare că o să fie prima femeie care va ocupa rolul de Vice Președintă.
▶️ În Iran femeile încă au nevoie de certificat de virginitate pentru a se căsători. Și, dacă vă întrebați, există și în România această monstruozitate. INML ignoră prezentul și face apel la o lege veche de 30 de ani și o metodă care are mai bine de 130 de ani.
Work-Life Balance
▶️ Munca remote este încă preferată de români. Majoritatea angajaților români încă lucrează remote (24%) sau în sistem hibrid (34%). Sub jumătate dintre ei (42%) s-au întors complet la birou.
În schimb, 84% spun că ar fi dispuși să vină mai des la birou dacă ar avea mâncare sau gustări gratuite (44%), un design al biroului care să permită distanțarea (31%), mai multe spații verzi (31%) sau un spațiu de relaxare (29%).
▶️ Un start-up din Spania, pe care vă las să-l descoperiți în acest articol, încearcă să-și convingă angajații că la birou este mult mai mișto printr-o formă inedită: înlocuind pauza de țigară, cu una pentru masturbare. Pauzele lungi și dese, cheia marilor orgasme… oricum vi s-ar părea ideea lor, pauza asta e mai sănătoasă decât cea pentru țigară!
▶️ Italia vă așteaptă. Nu știu dacă job-urile de acolo pot să ofere beneficiile de mai sus, cert este că măcar mâncarea o să fie foarte bună. Cum și de când puteți să aplicați și, mai ales, ce înseamnă visa de digital nomad?
▶️ Vrei să scapi de obiceiurile nesănătoase? 2 oameni de știință ne explică cât de importantă este rutina:
People Stories
▶️ Cum ne sfătuiește Albert Camus să trăim. Pe scurt:
Concentrează-te pe lucrurile mici: ceașca de cafea sau plimbarea de dimineață
Fii tu tot timpul. No more being a “people pleaser”.
Nu mai încerca să sapi adânc și să găsești sens în tot ceea ce faci — uită „scopul superior” și încearcă să fii cea mai bună formă a ta în fiecare zi.
Păstrează-te cu o pasiune acerbă, încercând să găsești lucruri semnificative de făcut.
Dacă vreți mai detaliat, vă invit să urmăriți acest video:
Explore the World
▶️ Se spune că fetele își visează rochia albă de mireasă (not my case 😂)… dar ați fost curioși să aflați cum arată rochia de mireasă în lume. Ne spun jurnaliștii de la Great Big Story (ce rău îmi pare că proiectul asta s-a terminat 😔):
▶️ Cum arată cele mai ieftine hoteluri din Europa… spoiler, unele dintre ele se află și în România. De altfel, Bucureștiul se situează pe locul 4 în topul “Europe's best cities for cheap hotels”, făcut de englezii de la Mirror.
Și, la final, despre ce s-a vorbit cel mai mult săptămână aceasta:
Google Trends România
Hollywood-ul plânge moartea Oliviei Newton-John
Ozzy Osbourne a revenit pe scenă, după operația „decisivă pentru restul vieții”
Issey Miyake, unul dintre titanii modei mondiale, a murit la vârsta de 84 ani
Google Trends Statele Unite ale Americii
Serena Williams a anunțat că se retrage.
Steven Seagal, un actor pe care îl urmărea toată România prin anii ‘90, astăzi a devenit dușmanul numărul 1. În vizită în Donbas, a devenit portavocea Kremlinului.
I Am Groot, acum pe Disney+: