Săptămânal #108: viața la -50C, shinrin-yoku, cancerul văzut ca pe o redescoperire de sine și țara cu cele mai multe persoane tatuate
Săptămânal, un smart digest de știință, entertainment, politică, povești și inspirație
🗺️ Weltschmerz. Sisu. Meraki. Retrouvailles. Acestea sunt doar câteva dintre cuvintele intraductibile ale Europei… (asta pentru că nu au o Irina Margareta Nistor 😉)
Ne vedem Săptămânal cu informații interesante direct la tine în INBOX. Dacă ți se pare interesant, show your support - acum cu o super ofertă:
Understand Today
▶️ Cum poate o operație AI să redea vederea
👁️ O femeie oarbă are acum o vedere mai bună de 20/20 după ce a devenit prima persoană din Marea Britanie care a suferit un nou tip de operație cu laser bazat pe inteligență artificială.
Patrícia Gonçalves, 31 de ani, din Portugalia, avea o vedere pre-operatorie de sub 20/200, iar cu ochelari ajungea la 20/20 (adică putea vedea la 6 metri). Astăzi, după operația care a costat-o 6,500 de lire, poate vedea 20/16.
▶️ Cum ai face față la o temperatură de -50C?
Peste 2.000 de oameni în satul Oymyakon, în nord-estul Siberiei, pe malul stâng al râului Indigirka în republica siberiană Sakha. Aici este este cel mai rece loc locuit permanent din lume. Cum arată viața lor? Aflăm din lentila photojournalistei Natalya Saprunova:
“While photographing the Indigenous Sami people in Russia, a community of reindeer herders in the process of losing their traditional way of life, I found a similar threat being faced by the Evenki people from mining and the effects of deforestation and water pollution. I wanted to know how people lived there, what they did, and how they survived in the extreme cold.”
▶️ 3 pe scurt:
🌳 În Japonia, medicii prescriu „shinrin-yoku” adică ieșirea în pădure pentru a îmbunătăți sănătatea mentală și fizică. Această practică implică ieșirea în natură, iar medicii spun că această activitate reduce stresul, scade tensiunea arterială și întărește sistemul imunitar. Originar din anii 1980, shinrin-yoku a devenit o formă recunoscută de asistență medicală preventivă. Iar în Japonia există multe site-uri de terapie forestieră certificate.
😎 În Italia sunt cele mai multe persoane tatuate din lume - aproximativ 48% din populație are cel puțin un tatuaj. În Statele Unite ale Americii sunt peste 46% dintre oameni tatuați (locul trei în lume), după Suedia.
🫰🏻 În 2023, cetățenii din UE și-au evaluat satisfacția a vieții. Iar cei mai fericiți oameni sunt în Finlanda (7,8), Slovenia, România, Austria și Belgia (7,7 fiecare). La polul opus se află Bulgaria (5,9), Grecia și Letonia (ambele cu 6,9).
Inspiring Stories
▶️ Nu a privit cancerul ca pe o luptă, ci ca pe o redescoperire de sine. Alisia Mureșan: „Eu nu credeam înainte în Dumnezeu”
O zi călduroasă de august, cu iz de sărbătoare, s-a transformat într-o zi plină de nori. O veste avea s-o zguduie. Un email i-a trezit un amalgam de emoții negative. Primise rezultatul analizelor pe care și le făcuse curând. Nu arătau decât că Alisia Mureșan e aparținătoarea unui diagnostic crunt. Indiferent de vârsta pe care o ai, energia faină și echilibrul cu care mergi la braț prin viață, cuvântul de șase litere „cancer” (te) sperie. Nu contează nici statutul, nu ține nici de educație, nici de vreo karma, nici de credință atunci când e vorba de o genă purtătoare.
Din august până în octombrie tânăra Alisia s-a luat la trântă cu diverse gânduri, dar doar până a pus cap la cap toate soluțiile. A discutat cu medicii, i-au explicat pașii vindecării, a urmat tratamentul, a trecut prin operația de reconstrucție, a îmbrățișat rugăciunea și s-a lăsat cuprinsă total de credință. Poate sună ciudat sau nu, dar călătoria pe care a parcurs-o a definit cine este Alisia acum și anume o binecuvântată.
Alisia Mureșan: „Viața mi-a întins o mână de ajutor”
De ascultat / văzut
Până acum am avut pe lista:
Iar în acest număr din Săptămânal vă invit să vă uitați la DISCLAIMER*
Și, la final, despre ce se vorbește săptămâna aceasta:
România
Cum se fură elegant la Castelul Peleş, Sinaia: metoda biletelor revândute, dezvăluită de turiști. Anchetă la Castelul Peleș. Corpul de control al Ministerului Culturii a cerut actele contabile din 2019 și documente interne
Global
Donald Trump va avea puterea totală în America. Ce o să facă cu ea? Deocamdată îl numește pe controversatul (să-i spunem așa) Matt Gaetz pentru postul de Procuror General.
The Guardian și La Vanguardia nu vor mai postat pe X (adică Twitter). În același timp, Elon Musk o să fie conducă Department of Government Efficiency (Doge).
Președintele Lukașenko: „Doamne ferește ca o femeie să fie aleasă președinte în Belarus”