Săptămânal #107: Project 2025, viața cu HPV, pulcronomia și Paiporta
Săptămânal, un smart digest de știință, entertainment, politică, povești și inspirație
🐶 Câinii devin mai irascibili odată cu vârsta, la fel ca oamenii. Un studiu a arătat faptul că durerile articulare și modificările cognitive similare cu demența la om ar putea duce la schimbări de dispoziție și toleranță mai scăzută în rândul prietenilor noștri patrupezi. Oooof… ai grijă de câinele tău și iubește-l mult!
Ne vedem Săptămânal cu informații interesante direct la tine în INBOX. Dacă ți se pare interesant, show your support - acum cu o super ofertă:
Understand Today
▶️ Donald Trump revine la Casa Albă: ce este Project 2025
Project 2025 este o inițiativă strategică dezvoltată de Heritage Foundation, concepută pentru a orienta direcția guvernului federal al Statelor Unite dacă o administrație conservatoare va prelua puterea în 2025. Cunoscut și ca „2025 Presidential Transition Project,” acest proiect este centrat pe un ghid de politici detaliat intitulat Mandate for Leadership care propune schimbări ample în diverse agenții guvernamentale pentru a promova principiile conservatoare, pentru a întări autoritatea executivă și pentru a restructura administrația publică.
Printre obiectivele principale se numără
reclasificarea unor roluri din serviciul civil, astfel încât acestea să fie ocupate de persoane loiale politic
restructurarea agențiilor precum Departamentul Educației și Departamentul pentru Securitate Internă
reducerea politicilor privind schimbările climatice și programele sociale.
Proiectul pune accent pe valori aliniate cu credințele conservatoare creștine și urmărește reforme majore în domenii precum imigrarea, justiția, educația și sănătatea. Criticii consideră că aceste propuneri ar putea duce la centralizarea puterii în cadrul executivului, ceea ce ar putea pune în pericol principii fundamentale, cum ar fi separația puterilor și libertățile civile.
Aici mai multe informații: https://www.project2025.org
Și aici trailerul la primul sezon din The Handmaids Tale:
▶️ Cum arată viața în Paiporta, un loc aproape distrus de inundațiile din Spania
▶️ 3 pe scurt:
💰 Islanda a adoptat săptămâna de lucru de patru zile *și* ore de lucru mai scurte, fără nicio reducere a salariului angajaților. Ce s-a întâmplat? Economia a crescut. Şomajul a scăzut. Productivitatea și bunăstarea au rămas la fel sau chiar s-au îmbunătățit. 51% dintre salariații islandezi au acceptat săptămâna de lucru mai scurtă, iar dintre ei, 62% au declarat că sunt mai mulțumiți de viața lor profesională. Tu ce crezi? Ai spune da pentru săptămâna mai scurtă? 👀
☕️ Starbucks nu va mai taxa suplimentar băuturile cu lapte vegetal.
🫰🏻 Editorul Times Tom Whipple investighează pulcronomia, demonstrând că aspectul fizic contează cu adevărat. Frumoșii vor câștiga mai mult - un bărbat atractiv va ajunge la 40 de ani să aibă o creștere salarială comparabilă cu a unui om care are o experiență mai mare cu 5 ani. Iar criminalii atractivi primesc mult mai greu pedeapsa cu moartea, arată un studiu american.
Inspiring Stories
▶️ „Acum 7 ani, când am aflat că am HPV, părea că viața mea s-a terminat”
Alina Pietrăreanu acum 7 ani a flat că are HPV. A început să caute pe Internet ce înseamnă asta și a găsit „foarte multe informații false sau alarmiste, în care părea că viața mea s-a terminat”. A aflat apoi că „viața cu HPV înseamnă o perioadă de creștere a sistemului imunitar printr-un stil de viață un pic mai echilibrat, ceea ce nu a omorât pe nimeni până acum, urmând ca apoi, în cele mai multe cazuri, virusul să dispară și să fie necesar un control ginecologic anual”. Dar acela a fost și momentul în care s-a născut Papiloma Party, un spectacol interdisciplinar și probabil primul spectacol din țară care vorbește despre HPV.
Atunci când o întrebi pe Alina Pietrăreanu cu ce se ocupă, recunoaște că își adaptează răspunsul în funcție de cine o întreabă: „dacă e cineva din familia mea și eu răspund cu artist interdisciplinar, nu o să înțeleagă nimic. În ultima vreme, însă, răspund cel mai des cu regizoare și dramaturgă și simt că în sfârșit acest răspuns mă împlinește. Pentru moment, cel puțin”.
Scrisul este singurul mod prin care Alina Pietrăreanu reușește să se simtă adaptată. Nu a fost un copil foarte sociabil, dar când citea sau scria, lumea din interior și cea din exterior începeau să își găsească un sens împreună. Acum scrie și o piesă de teatru pentru adolescenți, un horror psihologic care va fi montată în cadrul unor cursuri de teatru și film.
Alina Pietrăreanu „pe la 20 de ani căutam și eu, ca orice om foarte tânăr, intensități, fără să îmi dau seama când se transformau în toxicități”. Astăzi „e amuzant că militez pentru acceptare și înțelegere, dar față de mine însămi duc încă o mare luptă cu ele”. Iar „peste 50 de ani mă văd sexy și șmecheră”. Dar cine este Alina Pietrăreanu și cum arată viața ei? Vă invit să aflați din interviul de pe LIFE.ro!
De ascultat / văzut
Până acum am avut pe lista:
Iar în acest număr din Săptămânal vă invit să LEE:
Și, la final, despre ce se vorbește săptămâna aceasta:
România
Global