Săptămânal #10: vinul din Artic, munca invizibilă a femeilor, plictiseala și cel mai adânc loc din lume
Săptămânal, un smart digest de știință, filme & seriale, politică, povești și inspirație
Cel mai adânc loc de pe Pământ este Mariana Trench din Oceanul Pacific. Are o adâncime de 36.201 picioare (11.034 m). Sunt aproape 11.27 de kilometri!
În video-ul de mai jos găsiți 10 descoperiri incredibile făcute în Mariana Trench:
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la analize despre ce se întâmplă în lume, descoperiri științifice, curiozități sau întrebări morale + o listă cu cele mai căutate persoane pe Google despre care ar merita să știi. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
Ucraina acuză Rusia că bombardează ruta convenită cu ONU, pentru a împiedica inspectorii internaționali să ajungă la Zaporojie. Bombardamente în Enerhodar, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa. SUA spun că armata rusă ar fi ajuns să recruteze pușcăriași
Raport ONU. China este acuzată de posibile „crime împotriva umanităţii” împotriva uigurilor din regiunea Xinjiang
„Cernobîlul Australiei”, orașul care a fost șters de pe hartă. Aerul a rămas toxic până în ziua de azi
Sorin Câmpeanu: Nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educaţiei 😳
„Este o problemă exagerată şi este legată de foarte multe ori de calitatea educaţiei. Este o problemă importantă, trebuie rezolvată, dar trebuie să înţelegem că nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educaţiei. Din moment ce mulţi dintre noi am făcut performanţă învăţând în astfel de şcoli, cred că este o dovadă, dar ea trebuie rezolvată şi va fi rezolvată”, a spus ministrul Educaţiei.
La ce ne mai uităm: filme și serial
▶️ Cum a fost trăit Uraganul Katrina? Aflăm din mini seria Apple, Five Days at Memorial care spune povestea unor medici și asistente de la unitatea de terapie intensivă a unui spital din New Orleans care se luptă să supraviețuiască și să-și trateze pacienții neavând curent electric timp de 5 zile.
Chiar dacă mini seria vorbește despre ce s-a întâmplat în timpul Uraganului Katrina, probabil că este relevant și în contextul celor întâmplate recent, în timpul pandemiei de coronavirus (dar despre pandemie o să se vorbească în alte seriale / filme).
▶️ Weird: The Al Yankovic Story, un film cu Daniel Radcliffe și Evan Rachel Wood, apare pe 4 noiembrie.
Daniel Radcliffe este „ciudatul” Al Yankovic în filmul care se vrea a fi povestea adevărată neexagerată despre cel mai mare muzician al timpului nostru 😂. Crescut cu o educație convențională în care cântatul la acordeon era un păcat, Al s-a răzvrătit și a început să viseze să schimbe lumea. A început prin a schimba cuvintele în hit-uri internaționale.
Transformat aproape peste noapte într-o celebritate și, cine și-ar fi putut închipui (😂), într-un sex symbol, Al adoptă un stil de viață extravagant și are o dragoste infamă care aproape îl distruge… cu Madonna.
Filmul este scris de Eric Appel și „Weird Al” Yankovic.
Protect Planet Earth
▶️ Încălzirea globală o să ne aducă vin de la cercul Artic: o nouă frontieră pentru vinul sustenabil. Odată văzută ca experimentală și aproape imposibilă, industria vinului din regiunile chiar de sub Cercul Arctic profită de verile mai calde.
▶️ “It’s just summer”
Ms: Respect Women’s Rights
Libertatea: Munca invizibilă din propria casă. Cât valorează munca invizibilă a femeilor din România: peste 140 de ore pe lună de spălat, gătit, îngrijit copii
▶️ Din Barometrul de gen din 2018 aflăm că:
❌ 82% dintre femei au spus că se ocupă de călcatul rufelor, față de doar 24% dintre bărbați
❌ 80% dintre femei au spus că spală haine, față de doar 26% dintre bărbați
❌ 77% dintre femei au spus că pregătesc mâncarea, față de doar 25% dintre bărbați
❌ 73% dintre femei au spus că spală vase, față de doar 26% dintre bărbați
❌ 71% dintre femei au spus că fac curat în casă, față de doar 26% dintre bărbați
▶️ La nivel mondial, munca neplătită din gospodării, făcută de fete și femei, dacă ar fi evaluată la salariul minim, ar avea o contribuție la economia globală de cel puțin 10,8 mii de miliarde de dolari pe an, de peste trei ori dimensiunea industriei tehnologice globale, arată un raport Oxfam International.
❗️ În România, la un calcul schematic, munca din casă a femeilor ar putea fi remunerată cu aproximativ 1.225 de lei la nivelul salariului minim pe economie – 1.524 de lei net, care înseamnă că ora de muncă este plătită cu 8,75 de lei net. Înmulțit cu cele 140 de ore de muncă domestică, rezultă cei 1.225 de lei.
Work-Life Balance
▶️ Gata! S-a dovedit științific că plictiseala este unul dintre precursorii gândirii creative. Când ne plictisim, creierul nostru este relaxat și „filtrele” obișnuite sunt oprite.
Acum, că multe dintre task-urile plictisitoare pot fi automatizate, creativitatea este adesea o componentă esențială pentru succesul în job-urile specializate. Adevărații lideri sunt cei care le oferă echipelor lor spațiu și timp, încurajându-le să-și lase mintea să rătăcească.
▶️ Care este legătura dintre munca prea multă / burnout / epuizare și probleme de sănătate? Un studiu comun realizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Organizația Internațională a Muncii a descoperit că cei care muncesc mai mult de 55 de ore pe săptămână au un risc mult mai mare de accident vascular cerebral (cu 35% mai mult decât cei care lucrează între 35 și 40 de ore pe săptămână) sau de a face boli de inimă (cu 17% mai mult decât cei care lucrează între 35 și 40 de ore pe săptămână).
People Stories
▶️ WIRED: Câți dintre noi nu folosim funcția de facial recognition astăzi? Și în câte seriale sau filme nu am văzut rezolvate crime folosind fix această tehnologie?
De unde a apărut ea. În urmă cu 60 de ani, fiul unui țăran a inventat o tehnologie de identificare a fețelor. Apoi, povestea lui a dispărut complet. Cine a fost Woody Bledsoe și pentru cine lucra?
▶️ Săptămâna aceasta a murit fostul lider al Uniunii Sovietice Mikhail Gorbachev. Aici găsiți un material despre viața lui.
Gorbachev a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990 pentru că a contribuit decisiv la încheierea Războiului Rece: a colaborat cu președintele american Ronald Reagan, a semnat un acord cu SUA pentru limitarea arsenalului nuclear al fiecărei țări și nu a intervenit militar peste revoluțiile anti-comuniste din țările satelit ale Uniunii Sovietice (inclusiv România).
Reclama pentru Pizza Hut spune foarte multe despre rolul pe care l-a avut în construirea Rusiei de astăzi:
Explore the World
▶️ Care sunt cele mai cool străzi din lume? Jurnaliștii de la TimeOut ne-au făcut un top cu cele mai interesante 33 de străzi în 2022.
▶️ Cum ai prefera să-ți petreci ultimii ani ai vieții: într-o instituție sterilă, asemănătoare unui spital sau într-un sat cu pub, teatru și parc la câțiva pași? Răspunsul poate părea evident, dar realitatea este, din nefericire, alta. Prea puțini dintre cei care se confruntă cu demența pot spune că trăiesc într-un loc care să arate altfel decât un spital anost sau… poate chiar mai rău.
Yvonne van Amerongen ne povestește cum a contribuit la dezvoltarea Hogeweyk, revoluționarul centru de îngrijire a oamenilor care suferă de demență. Și de ce tocmai acest centru reimaginat, bazat pe libertate, sens și viață socială poate să schimbe viața atâtor oameni, mai ales cum când speranța de viață a crescut atât de mult - subiect despre care am vorbit și în Săptămânalul de vinerea trecută.
Professional care and support goes on around the clock, but rarely takes centerstage. Normal life is prioritized.
Despre cum "dementia village" redefinește modul în care ne gândim la bătrânețe ne vorbește Yvonne van Amerongen, una dintre fondatoarele Hogeweyk:
Iar cei de la Vox au făcut un material foarte interesant care explică design-ul din spatele acestui centru:
Și, la final, despre ce s-a vorbit cel mai mult săptămână aceasta:
Google Trends România
Până la urmă au aflat și ei asta. Săptămâna aceasta Gibraltar a devenit oficial oraș, apoi s-a descoperit că primise deja acest statut acum 180 de ani
Violențe în Irak: 23 de morți. Iranul închide granițele către țara vecină
Google Trends Statele Unite ale Americii
25 de ani de la moartea Prințesei Diana: cum a folosit celebritatea și statutul social pentru a face bine
Cine a fost actrița Charlbi Dean, cea care a câștigat Palme d'Or pentru filmul “Triangle of Sadness” și a jucat în serialul de televiziune “Black Lightning”
Serena Williams: o poveste despre dăruire, putere și succes